Op een daltonbasisschool is de betrokkenheid van ouders erg belangrijk. Dit past bij de kernwaarden van het daltononderwijs: samenwerking, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Ouders en school werken samen om de ontwikkeling van het kind te ondersteunen. Ouderbetrokkenheid betekent ook dat wij betrokken zijn op de ouders van onze kinderen.
* Ouderparticipatie: Ouders helpen mee met activiteiten op school. Dit zorgt voor een fijne sfeer en helpt de leerkrachten. Aan het begin van het schooljaar geven we alle ouders een formulier met allerlei activiteiten waarop ze kunnen aangeven waarbij ze willen helpen.
Een school kan niet zonder de hulp van ouders. Op de Branink hebben we de volgende "commissies". De leerkracht van uw kind kan u altijd in contact brengen als u wilt helpen.
* Medezeggenschapsraad (aparte tab)
* Oudercommissie (aparte tab)
* Luizenopsporingsteam (LOT)
* Sportcommissie (organiseren buitenschoolse (sport)activiteiten (volleybal-, voetbal-, damtoernooi, schaatsen, touwtrekken). Zij zijn te bereiken via sportbranink@hotmail.nl
Voor sommige (sport)activiteiten kan een financiële bijdrage gevraagd worden. Mocht u dit niet kunnen betalen dan kunt u bijvoorbeeld contact leggen met Sandra Droppers, de intern begeleider. Ook kunt u zelf contact leggen met stichting Leergeld Lochem. U kunt daar ondersteuning aanvragen voor activiteiten op het gebied van school, sport, cultuur en welzijn. https://www.leergeldlochem.nl/
* Biebouders. Kinderen kunnen elke week meerdere keren een boeken lenen. We houden bij welke boeken populair zijn en gebruiken deze informatie bij het aanvullen van onze collectie.
* Tuinouders. Op vrijdagmiddag werken een aantal ouders met de kinderen in de schooltuin. U hoeft geen ervaring te hebben met tuinieren. Bent u nieuwsgierig? Kom gerust eens kijken. Ook grootouders zijn welkom om mee te doen met het project "Vieze handen en groene vingers."
* Ouderpanel. We hebben ook een ouderpanel (wisselende samenstelling), een groep ouders die met de directeur, IB-er en soms ook leerkrachten praat over ouderbetrokkenheid en onderwijs. Dit geeft ouders de kans om pro-actief mee te denken, feedback te geven en ideeën te delen. Het ouderpanel heeft geen "status" zoals de oudercommissie en de medezeggenschapsraad wel hebben.
Ook zijn er ouders die helpen bij klussen, tuinonderhoud, schoolwas, schoonmaak, gastlessen verzorgen, rijden naar musea, bedrijfbezoeken, theater, etc.
Heeft u ervaring met speciale levensgebeurtenissen (overlijden kind of partner), kennis over een kind met een (lichamelijke) handicap of een diagnoseproces waaronder hoogbegaafdheid, dan kunt u misschien andere ouders ondersteunen.
Zo werken we samen voor het beste, leerzaamste en leukste onderwijs voor onze kinderen!
* Ouderbetrokkenheid: Ouders volgen de ontwikkeling van hun kind. Ze komen naar ouder (kind) gesprekken, lezen de nieuwsbrieven en gebruiken de Parro-app. Hierdoor weten ze wat er speelt op school en kunnen ze hun kind thuis goed ondersteunen.
* Ouderverantwoordelijkheid: Ouders zijn mede verantwoordelijk voor de opvoeding en ontwikkeling van hun kind. Ze ondersteunen hun kind in het zelfstandig werken, plannen en nadenken. De ouderverantwoordelijkheid neemt af naarmate een kind ouder wordt. Het is ook belangrijk dat een kind op een gegeven moment zelf mag ervaren dat het vergeten van het meenemen van een gymtas of huiswerk "gevolgen" heeft.
Samenwerking voor het kind
De samenwerking tussen ouders, leerkrachten en school is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Door goed samen te werken, kunnen we het kind het beste ondersteunen.