Leerlingenzorg en passend onderwijs 

Voor kinderen met extra onderwijsbehoeften, een handicap of gedragsproblemen moet er een passende onderwijsplek zijn. Dit kan vaak op een gewone school met extra begeleiding, of in speciaal onderwijs als dat nodig is. Scholen hebben de plicht om te zorgen voor passend onderwijs voor elk kind. Soms kan een gewone school niet alle kinderen de juiste ondersteuning bieden. Daarom werken scholen samen in regionale netwerken om te zorgen voor de beste onderwijsplek. We denken vaak aan extra onderwijsbehoeften als het kind niet zo goed kan meekomen, maar het kan net zo goed een uitdaging zijn om kinderen het juiste onderwijs te geven als ze heel erg makkelijk leren en juist daardoor op andere vlakken vastlopen en blijken hoogbegaafd te zijn.

Onze school, de Branink, maakt deel uit van het samenwerkingsverband IJssel Berkel. Dit netwerk bestaat uit 100 scholen die samen zorgen voor passend onderwijs. Op hun website, IJssel Berkel, vindt u meer informatie over dit netwerk. 

Veelgestelde vragen over passend onderwijs 

*Wat is passend onderwijs? Passend onderwijs betekent dat elk kind zich optimaal moet kunnen ontwikkelen op school. Dit houdt in dat het onderwijs en de ondersteuning moeten passen bij de behoeften van het kind. Hierbij worden ook de mogelijkheden van het personeel en de wensen van de ouders in overweging genomen. 

*Wat moet ik doen als mijn kind extra ondersteuning nodig heeft? Meld uw kind aan bij een school in uw omgeving die geschikt lijkt. In de schoolgids en op de website van de school staat welke ondersteuning ze bieden. Na aanmelding laat de school binnen 6 tot 10 weken weten of uw kind wordt toegelaten. Als dat niet mogelijk is, wordt er samen met u een betere onderwijsplek gezocht. Wees eerlijk over de behoeften van uw kind. 

*Wat kan ik van een school verwachten? Elke basisschool moet passend onderwijs bieden, ook als uw kind extra zorg nodig heeft. Scholen hebben verschillende mogelijkheden voor ondersteuning, die u kunt vinden in het schoolondersteuningsprofiel. Als de school niet genoeg ondersteuning kan bieden, zal zij een andere school voorstellen die dat wel kan. Er is een deskundig (ondersteuings)team op elke school dat u en de leerkracht adviseert. De school zal u goed informeren en betrekken bij het vinden van de beste ondersteuning. 

Speciaal basisonderwijs versus speciaal onderwijs 

*Speciaal basisonderwijs (SBO): Deze scholen bieden extra ondersteuning voor kinderen die de gewone basisschool niet goed kunnen volgen, maar nog wel wat begeleiding kunnen gebruiken. 

*Speciaal onderwijs (SO): Deze scholen zijn voor kinderen die veel gespecialiseerde ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld door een beperking of gedragsproblemen. 

Wat is een toelaatbaarheidsverklaring? 

Een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) is een document dat bevestigt dat uw kind toegelaten kan worden tot speciaal onderwijs. Dit wordt afgegeven door de toewijzingscommissie na beoordeling van de gegevens van uw kind. 

Geschillencommissie Passend Onderwijs 

Als er problemen zijn met de toelating of ondersteuning van uw kind, kunt u terecht bij de onafhankelijke Geschillencommissie Passend Onderwijs. Deze commissie behandelt geschillen over: 

*Toelating van uw kind tot een school. 

*Vaststelling of bijstelling van het ontwikkelingsperspectief. 

*Verwijdering van uw kind van de school. 

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) 

Het schoolondersteuningsprofiel (SOP) laat zien welke ondersteuning een school kan bieden. Dit profiel wordt elke vier jaar vernieuwd en jaarlijks aangepast indien nodig. Het SOP beschrijft de mogelijkheden en grenzen van basis- en extra ondersteuning op een school. 

Wij vinden het belangrijk om te weten wat de specifieke onderwijsbehoeften van elk kind zijn, zowel sociaal-emotioneel als didactisch. We vragen ouders om informatie over hun kind te delen, zodat wij het onderwijs zo goed mogelijk kunnen afstemmen. Als het nodig is, zoeken we extra ondersteuning buiten onze school in samenwerking met het samenwerkingsverband en andere instellingen. 

Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met onze intern begeleider via ib_branink@poolsterscholen.nl

In ons schoolondersteuningsprofiel staat onder andere dat we ook structurele externe expertise in onze school hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de GGD-verpleegkundige, de gezinscoach van 't Baken en de onderwijscoach van het Samenwerkingsverband. Zij zijn op bepaalde momenten in de school voor vragen die ouders, maar ook teamleden hebben. De gemeente biedt ouders ook ondersteuning aan die ouders buiten school ook zelf kunnen aanvragen. Zie Hulpwijzer - Lochem