Als uw kind in groep 8 zit, moet u beslissen welke vorm van voortgezet onderwijs het beste bij uw kind past. U hoeft deze keuze niet alleen te maken; de basisschool geeft advies op basis van de ontwikkeling en voortgang van uw kind.
De basisschool zal u informeren over:
* Verschillende soorten voortgezet onderwijs;
* Het belang van het schooladvies van de basisschool;
* De doorstroomtoets basisonderwijs;
* Hoe u zich aanmeldt bij scholen;
* Scholen in de buurt;
* Specifieke eisen, zoals een ontwikkelplan (ontwikkelingsperspectief) voor praktijkonderwijs of een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs.
Hoe het proces verloopt:
* Groep 7: Uw kind krijgt een richtingsadvies aan het eind van het schooljaar, gebaseerd op wat het tot dan toe heeft laten zien.
* Open dagen: Vanaf groep 7 kunt u open dagen van middelbare scholen bezoeken. Deze informatie vindt u op de websites van de voortgezet onderwijs scholen en wij sturen in groep 8 deze informatie ook door.
* Doorstroomtoets: In februari maakt uw kind een doorstroomtoets die meet hoe goed uw kind is in lezen, taal en rekenen. De uitslag helpt bij het bepalen van een passend schoolniveau.
* Adviesgesprek: In januari nodigen de leerkrachten u uit voor een gesprek over welk type voortgezet onderwijs het beste bij uw kind past. Dit advies is gebaseerd op de toetsresultaten en andere factoren zoals motivatie en werkhouding, ook van de jaren vóór groep 8.
* Aanmelding: Eind maart, vóór 1 april, meldt u uw kind aan bij het voortgezetonderwijs met het definitieve schooladvies.
Wat gebeurt er na de doorstroomtoets:
* Resultaten: U krijgt halverwege maart de resultaten van de doorstoomtoets. Als de toetsresultaten en het advies overeenkomen, wordt het advies definitief. Als de resultaten hoger of lager zijn dan het advies, wordt het advies herzien.
* Ondersteuning: Kinderen met dyslexie krijgen extra ondersteuning. Als uw kind ziek is, kan de toets later worden afgenomen.
Niveaus:
* 1F (Fundamenteel niveau): Dit is het basisniveau dat kinderen aan het einde van de basisschool moeten beheersen om zelfredzaam te zijn.
* 1S (Streefniveau): Het hogere niveau dat de overheid wenst. Niet alle kinderen halen dit, maar het doel is dat de meeste kinderen het basisniveau 1F halen.
Bij taal en rekenen worden er verschillende niveaus gehanteerd. De inspectie gebruikt deze niveaus om de eindresultaten van de basisschool te beoordelen en deze niveaus worden ook in het voortgezet onderwijs en MBO voortgezet.
Invloeden: In de eerste jaren van het voortgezet onderwijs kunnen verschillende factoren, zoals puberteit en nieuwe vrienden, invloed hebben op de leerprestaties. Dit betekent niet noodzakelijk dat het kind het adviesniveau niet aankon; er kunnen andere zaken spelen die invloed hebben. Soms kan een kind, na verloop van tijd, alsnog opstromen naar een hoger niveau.
De kinderen van Odb de Branink kiezen voor een breed palet aan middelbare scholen. Hieronder vindt u een aantal links naar de diverse middelbare scholen in de regio.
www.staring.nl
www.isendoorn.nl
www.zonecollege.nl
www.vszutphen.nl
www.eligant.nl
www.ettyhillesumlyceum.nl
www.waerdenborch.nl