Kiva

Wat is KiVa?

KiVa is een programma voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen op de basisschool. KiVa richt zich op positieve groepsvorming en het verbeteren van de sociale veiligheid. Binnen KiVa ligt de nadruk op de groep als geheel. Het motto van KiVa luidt dan ook: ‘ Samen maken we er een fijne school van!’

KiVa-regels

Aan bijna elk thema zit een KiVa-regel verbonden. Dit is de centrale boodschap van dat thema. De regels samen vormen het KiVa-contract en deze hangt in elk klaslokaal. Het is belangrijk dat iedereen op school zich aan de regels houdt, zodat we er samen een fijne school van kunnen maken.

Thema’s onderbouw

Zowel in de onder- als in de bovenbouw werken we met KiVa vanuit tien thema’s. In elke nieuwsbrief staat het thema centraal, waaraan jullie kinderen de komende tijd gaan werken. We vertellen jullie elke maand wat we gaan doen, wat de kinderen gaan leren en welke oefeningen je thuis kunt doen. De thema’s in de onderbouw zijn:

1. Wie zijn wij?

2. Gevoelens

3. Wat is een fijne groep?

4. Iedereen is uniek!

5. Plagen, ruzie of pesten?

6. Rollen in de groep

7. Samen zijn wij een fjine groep

8. We helpen elkaar

9. Wat kan ik doen?

10. KiVa - we doen het samen!

Thema's bovenbouw

1. Iedereen verdient respect

2. In de groep

3. Wat is communicatie?

4. Plagen, ruzie of pesten?

5. Verborgen vormen van pesten en cyberpesten

6. Rollen in de groep

7. Samen zijn wij een fijne groep

8. We helpen elkaar

9. Wat kan ik doen?

10. KiVa - we doen het samen!