De Plusgroep

De Plusgroep bestaat uit maximaal 12 leerlingen uit verschillende groepen van de bovenbouw. Deze leerlingen kunnen in hun eigen groep goed meekomen en kunnen buiten de gebruikelijke lesstof wel meer uitdaging aan. De selectie van de leerlingen wordt gedaan door de IB ‘er in overleg met betreffende leerkrachten. De begeleiding van de leerlingen wordt gedaan door juf Hanneke.

De plusgroep-bijeenkomsten zijn geclusterd in drie à vier projecten van ongeveer zes weken per schooljaar. De bijeenkomsten vinden plaats op vrijdagmiddagen van 13.00 uur tot 15.15 uur.

De bijeenkomsten worden gestart met spelletjes (die uitdaging bieden). Vervolgens wordt er gefilosofeerd en gediscussieerd aan de hand van een stelling of krantenartikel bijvoorbeeld. Daarna wordt er gewerkt aan een project. We eindigen de bijeenkomst met het evalueren van de bijeenkomst en we sluiten af met het oplossen van een raadsel.

Voor het werken aan het project wordt een groot beroep gedaan op de zelfstandigheid van de leerlingen. Leerdoelen zijn niet alleen gericht op het verkrijgen van kennis, maar ook op het verwerven van bepaalde vaardigheden die nodig zijn voor het denken op een hoger niveau. Ook wordt aandacht besteed aan samenwerken en het leren omgaan met het maken van “fouten”. Verder is de plusgroep bedoeld om met gelijkgestemden bij elkaar te zijn en je daar op je gemak te voelen.

De thema’s en aanpak van de projecten variëren per keer. Wat betreft de thema’s is er het project “het brein”geweest, “de toekomst”, “recycling”, “de bodem” en “mijn talent”.

Voor het thema “de bodem” hebben we meegedaan aan een ontwerpwedstrijd. Helaas zijn we niet in de prijzen gevallen, maar het was wel erg leuk om aan mee te doen.

Het thema “de toekomst” hebben we afgesloten met een bezoek aan de de LEGO Education Innovation Studio van het Saxion in Enschede, waar de leerlingen een workshop programmeren met LEGO hebben gevolgd. De leerlingen hebben het daar enorm naar hun zin gehad en heel veel geleerd.

Het eerste project dit schooljaar start eind september weer. Het thema blijft nog een verrassing….